USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET PELLETTI- JA HAKELÄMMITYKSESTÄ

Koska yhä useampi on kiinnostunut fossiilisten polttoaineiden korvaamisesta vaihtoehtoisilla menetelmillä, olemme koonneet tälle sivulle ihmisten mieltä askarruttavia kysymyksiä pelletti- ja hakelämmitykseen liittyen ja vastanneet niihin. Jos kuitenkin jokin asia vielä epäilyttää, voit laittaa sähköpostia tai viestiä vaikkapa Facebookin kautta, niin selvitämme asian mielellämme.

 

MITEN HAKELÄMMITYS TOIMII?

Hakelämmitysjärjestelmä koostuu kattilasta, palopäästä, siirtoruuvista ja niitä ohjaavasta automatiikasta sekä tietenkin savuhormista. Hakelämmityksessä automatiikka sytyttää liekin palopäässä tarpeen tullen ja ohjaa ruuvia tuomaan haketta polttoainevarastosta tai säiliöstä. Palamisesta syntyvät savukaasut kiertävät ennen hormiin sukeltamista kattilan sisällä, jossa lämpö siirtyy kattilan sisällä olevaan veteen ja siitä edelleen esimerkiksi lämminvesivaraajan lämmitykseen.

MIkÄ PELLETTI ON?

Pelletti on tiiviiksi tangoksi puristettua purua ja kutterinlastua ynnä muuta sahateollisuuden sivutuotetta. Se on siis kotimaista ja uusiutuvaa energiaa tiiviissä ja helpossa muodossa. Yksi kuutio pellettiä sisältää saman energiamäärän kuin noin 300 litraa kevytpolttoöljyä.

MITEN PELLETTILÄMMITYS EROAA HAKELÄMMITYKSESTÄ?

Pelletti- ja hakelämmityksellä ei käytännössä ole suuresti eroa, sillä lämmitysenergian tuotanto toimii molemmilla polttoaineilla pääpiirteissään samalla tavalla. Polttoaine palaa palopäässä tai polttimessa ja savukaasujen lämpöenergia otetaan kattilassa talteen.

MISTÄ HAKETTA VOI OSTAA?

Hakelämmityksessä käytettävää haketta kannattaa tiedustella paikallisilta metsänomistajilta, jotka saattavat hakettaa oman metsän energiapuuta myytäväksi hakkeeksi tai myyvät puuta eteenpäin haketta tuottaville ja myyville yrityksille.

ENTÄ PELLETTIÄ?

Pellettiä voi ostaa useista maatalousliikkeistä sekä rautakaupoista. Pellettiä myydään pienissä säkeissä lavoittain, suursäkeissä sekä myös säiliöautolla puhaltamalla suoraan omaan varastoon esimerkiksi Vapolta.

KUINKA USEIN POLTTOAINETTA PITÄÄ LISÄTÄ?

Pelletti- tai hakelämmityslaitteen polttoaineen kulutus riippuu hyvin paljon lämmitettävästä tilavuudesta, säiliön koosta sekä polttoaineen laadusta. Suurempiin kohteisiin on suositeltavaa rakentaa erillinen varasto polttoaineelle, josta se siirretään automaattisesti poltettavaksi. Omakotitalossa taas riittää pienempi, kattilan viereen sijoitettava säiliö. Keskimäärin omakotitalossa säiliö kestää noin kuukauden, lämmitystarpeesta riippuen.

MITEN LÄMMITYSKONTTI TOIMII?

Lämmityskontti on täysin käyttövalmis tuote, johon on sisäänrakennettu hake- tai pellettipoltinjärjestelmä. Kontti on jaettu kahteen osaan palo-osastoidulla väliseinällä. Seinän toisella puolella on polttoainevarasto, jota täytetään hydraulisesti avautuvan katon kautta. Toisella puolella lämmityskontin seinää sijaitsee itse kattila ja palopää, sekä tarvittavat siirto- ja turvallisuusvarusteet. Lämmityskonteissa kaikki on valmiiksi asennettuna automatiikkaa ja ulkovaloja myöden, eikä se vaadi kuin vesi- ja sähköliitäntöjen kytkemisen käyttöönottovaiheessa.

ONKO LÄMMITYSMUOTO TURVALLINEN?

Internetissä törmää välillä uutisiin, joissa hakelämmityslaitteesta on syntynyt tulipalo. Usein kyseessä on niin kutsuttu takapalo, joka johtuu turvallisuusvarusteiden puutteesta. Tilanteessa tuli pääsee pikkuhiljaa “hiipimään” siirtoruuvia pitkin varastoon aiheuttaen vaaratilanteen. Myymissämme laitteissa on vakiona huomattava määrä turvavarusteita, jotka pitävät huolen paloturvallisuudesta sekä estävät jo ennalta palotapahtuman lähtemisen väärään suuntaan. Mikäli näin pääsisi kuitenkin käymään, automatiikka osaa tyhjentää ruuvin ja sammuttaa palon tarvittaessa vedellä.

MINNE VOIN SIJOITTAA LÄMMITYSKONTIN?

Kontin seinät ovat EI60-luokiteltuja, joten kontin voi sijoittaa lähellekin toista rakennusta.

TARVITSEEKO LÄMPÖKONTTI RAKENNUSLUVAN?

Koska kontti on tulisijalla varustettu rakennelma, kyseessä on luvanvarainen toimenpide. Lupaprosessi on meille kuitenkin jo tuttu, joten kauttamme onnistuu myös viranomaisten kanssa asiointi.

MINKÄLAISEEN TILAAN LÄMMITYSMUOTO SOPII?

Bioenergia sopii kaikenlaiseen lämmitykseen aina omakotitaloista suuriin halli- ja tuotantorakennuksiin. Laitteiston mitoitus tehdään lämmitettävän rakennuskannan mukaan sekä suunnitellaan järkevä polttoainevaraston koko, jotta ylläpito olisi mahdollisimman vaivatonta.

KUINKA USEIN pelletti- tai hakelämmitysLAITetta PITÄÄ HUOLTAA?

Myymämme laitteet ovat erittäin automatisoituja ja helppokäyttöisiä. Laitteista löytyy sekä automaattinen nuohous että tuhkanpoisto, joten suurimmat työvaiheet ovat polttoainevaraston täyttö sekä tuhkalaatikon tyhjennys pari kertaa vuodessa. Polttoainevaraston koon suunnittelulla pystyy helposti vaikuttamaan tarvittavaan oman työn määrään. Muuten laite osaa käynnistää itsensä automaattisesti ja sammua, kun lämpöä ei tarvita ja esimerkiksi lämminvesivaraaja on “ladattu”.

ONKO pelletti- TAI hakeLÄMMItys hankalaa?

Pelletti- tai hakelämmitys ei missään nimessä ole vaikeaa. Hyvällä suunnittelulla ja laadukkailla laitteilla bioenergia on helppoa sekä vaivatonta ja kaiken lisäksi ympäristöystävällistä.

PALJONKO PELLETTI- tai HAKELÄMMITYKSEN KUSTANNUKSET OVAT?

Lämmityskustannukset riippuvat laitteiston koosta ja lämmitettävästä rakennuskannasta. Pientalossa pelletti maksaa noin 5 snt / kWh, kun sähköllä vastaava hinta on noin 11 snt ja öljyllä noin 10 snt. Hakelämmityksen hinta riippuu myös hakkeen laadusta ja hakkeen alkuperästä, sillä joillekin haketta syntyy metsänhoidon sivutuotteena. Laskelmiemme mukaan pientalossa hake- ja pellettilämmityksen vuosikustannukset ovat samaa luokkaa maalämmön kanssa, mutta investointikustannus on huomattavasti pienempi.